2014. június 29., vasárnap




The toxicity of our city, of our city



Igen, mindenütt tele a világ méreggel! Reggelente elkészítjük a szívecskés müzlis tálkánkba az aznapi cornflakes reggelinket, majd leülünk és jóízűen elfogyasztjuk. S tesszük ezt nagyon helyesen, mivel míg a kukoricából az asztalunkra kerülő kukoricapehely elkészül, az előállítás minden lépésének szereplője – a mezőgazdasági termelőtől a kereskedőkig – azon dolgozik, hogy ropogós, ízletes és főleg egészséges termék kerüljön a fogyasztó asztalára. Ezen dolgozunk mi is, kukorica rezisztencianemesítésével foglalkozó kutatók. A pályázatban vizsgált fuzárium fajok különböző emberre-állatra egyaránt nagyon veszélyes mérgeket, mikotoxinokat termelnek, így ha egy adott kukorica vagy búza kevésbé ellenálló ezekkel a gombákkal szemben, a betakarított termény nem lesz alkalmas egészséges kukoricapehely elkészítésére sem. A következő néhány kép azt mutatja be, hogy hogyan állítjuk elő a fertőzéshez szükséges anyagokat, melyekkel mesterséges fertőzéseket végzünk a kukorica csövén és annak szárán. A fertőzött növények közül azokat választjuk ki és használjuk fel nemesítési alapanyagnak, melyek a leginkább ellenállóak a vizsgált fuzárium fajokkal szemben azért, hogy a kukoricapehely valóban a lehető legkevesebb mérget tartalmazza.      

1. kép Desztillált vízben többször felforralt, tannintól mentes, folyékony Czapek Dox táptalajban áztatott fogvájók


2. kép Az autoklávozásra előkészített fertőzőanyagok 


3. kép 121°C, 30 perc  


4. kép Inkubátorban a beoltott fertőzőanyag 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése